Prosta, szybka i przepyszna zupa krem z kalafiorem

Zupa krem to coraz częstsza propozycja obiadowa. Zaczęliśmy doceniać możliwość zrobienia w domu gładkiej, jednolitej zupy o łagodnym – lub nieco ostrzejszym – smaku podawaną z grzankami lub innym dodatkami.
Jednak jak będąc laikiem w tym temacie zrobić pyszną zupę krem i od jakiej zacząć? My proponujemy zupę krem z kalafiora. Pyszna, sycąca i co najważniejsze – nie trudna w zrobieniu.

Do przygotowania zupy krem z kalafiora potrzebujemy :

  • jednego kalafiora – około 800 gram,
  • 4 większe ziemniaki – 500 gram,
  • 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego – 750 ml,
  • 4 łyżki klarowanego masła,
  • jedna cebula,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • 5 łyżek śmietanki kremówki 30%,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki cukru,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

Przygotowanie

Zupa krem z kalafiora to ten rodzaj pysznego dania, które można nazwać jednogarnkowym. Szykowanie jej zaczynamy od wlania oliwy lub dwóch dużych łyżek klarowanego masła do garnka. Dodajemy do niego cebulę pokrojoną w kostkę – można ją zastąpić porem. Należy ją podsmażyć na średniej mocy palnika. Następnie dodajemy czosnek – może być pokrojony w duże kawałki i trzymamy na ogniu jeszcze dwie minuty.
Zajmujemy się teraz kalafiorem. Obieramy go z liści i płuczemy pod zimną wodą. Następnie wycinamy wszystkie różyczki. Podobnie traktujemy ziemniaki – jeśli są młode nie musimy ich obierać, a jedynie wyszorować i pokroić w kostkę. Jeśli nie jesteśmy pewni najlepiej obrać i dopiero pokroić.
Pokrojone w kostkę ziemniaki wsyp do garnka z cebulką. Dopiero na nie ułóż różyczki kalafiora.

Następnie zalewamy wszystko bulionem. Może być on warzywny lub mięsny, albo mieszany – zależnie od waszych upodobań i stylu żywienia.
Garnek znów wraca na palnik i to na wysoki płomień, by zupa mogła się zagotować. Kiedy to zrobi zmniejsz moc i gotuj pod przykryciem jakiś kwadrans.
Po tym czasie sprawdź czy warzywa są miękkie. Powinny być, ale może zdarzyć się, że będą potrzebować dodatkowych pięciu minut.
Gdy są miękkie dodajemy do garnka śmietankę. Na tym etapie przychodzi czas na pierwsze miksowanie. Blendujemy zupę na gładko, ale nie łudź się, że jest już gotowa.
Do tego pozostało jeszcze kilka kroków. Mianowicie dodanie przypraw i reszty klarowanego masła. Po tym miksujemy jeszcze raz i dopiero po tym sprawdzamy jej smak. Doprowadzamy ją do ponownego zagotowania i wyłączamy. Jest już gotowa do jedzenia.