Obecnie bardzo często zapominamy o odpowiedniej higienie naszych oczu. Jest to bardzo zły sygnał, zwłaszcza że rośnie odsetek osób, które mają problem ze wzrokiem. Długotrwałe wpatrywanie się w ekrany może wysuszać oczy, a nieodpowiednia dieta skutecznie osłabia nasz wzrok. Co jeść na poprawę wzroku? Jakie produkty w naszej diecie mają wpływ na nasze oczy i dlaczego?
Witaminy i minerały
W żywności, jaką dostarczamy naszemu organizmowi, powinno znajdować się wiele witamin i minerałów. Człowiek nie jest bowiem w stanie sam wyprodukować tych związków – poza niewielkimi ilościami witaminy D, ale do tego potrzebne są jeszcze słońce. Warto także zwrócić uwagę na witaminę K https://gemini.pl/kategoria/zdrowie/witaminy-i-mineraly/witaminy/witamina-k, która odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu zaburzeniom krzepnięcia krwi oraz wspiera zdrowie kości, a może też korzystnie wpływać na zdrowie oczu. Dostarczyć jej możemy poprzez spożywanie zielonych warzyw liściastych, takich jak szpinak, jarmuż, czy brukselka.
Produkty mięsne, które dobrze wpływają na wzrok
Niektóre mięsa oraz ryby są bogate w wiele witamin, które dobrze wpływają na nasz wzrok. Najczęściej poleca się podroby, na przykład wątróbkę, która zawiera bardzo dużo witaminy A. Jednak równie dobrym źródłem tej witaminy są niektóre gatunki ryb. Na ryby warto zwrócić również uwagę, kiedy chcemy zapewnić sobie odpowiednią ilość witaminy D. Dostarczyć ją możemy poprzez jedzenie łososia, tuńczyka, dorsza, śledzia, makrelę i picie tranu. Dobre gatunkowo czerwone mięso, może za to dostarczyć nam nieco witamin z grupy B.
Produkty pochodzenia zwierzęcego
Co może zaskoczyć, to również fakt ile witamin mogą dostarczyć nam jajka. Jajko to bardzo dobre źródło witaminy A, a także D. Ponadto warto również jeść dużo nabiału i mleka – doskonałe źródło witaminy D oraz B.
Produkty roślinne, które warto jeść dla dobra wzroku
Niezaprzeczalnie jednak najwięcej witamin i minerałów dostarczymy za pomocą owoców i warzyw. Jedząc marchewkę, szpinak, pomidory, jarmuż, wiśnie lub brzoskwinie zażywamy naturalną dawkę witaminy A. Rośliny strączkowe, jak na przykład bób lub ciecierzyca, to bogate źródło witamin z grupy B, podobnie jak marchew, rzepa i kapusta. Witaminę C, wbrew pozorom nie znajdziemy najwięcej w cytrynie czy innych cytrusach. Najwięcej zawiera jej czarna porzeczka, kiwi, dzika róża, czerwona papryka, jarmuż, brukselka i szpinak. Migdały, pestki słonecznika, orzechy włoskie, jabłka, pomidory i szpinak to bogate źródło witaminy E, a także K, którą znajdziemy w zielonych warzywach liściastych.