Królowa jabłkowa czyli szarlotka i jej różne oblicza.

Szarlotka to ciasto z jabłkami, którego smak towarzyszy nam od dzieciństwa. Najpierw piekły je nasze bacie, potem mamy a teraz zapach pieczonych jabłek i cynamonu gości w naszych piekarnikach. Wielopokoleniowa tradycja tego ciasta jest połączona ściśle z naszym kraje, który posiadał duże zasoby jabłek. Głównym składnikiem szarlotki są właśnie niedrogie i łatwo dostępne owoce, których na Polskich wsiach nigdy nie brakowało.

Tradycyjna szarlotka pieczona na spodzie zagniecionym z mąki pszennej, przełożona jest prażonymi jabłkami z cynamonem i przykryta wierzchnią warstwa takiego samego, słodkiego ciasta. Na przestrzeni wielu lat klasyczny prosty przepis doczekał się wielu kombinacji i urozmaiceń. Jednym z nich jest przepyszna szarlotka z kruszonką, która oprócz tradycyjnego smaku posiada jeszcze smaczna chrupiąca kruszonkę na wierzchu ciasta.

Składniki potrzebne do przygotowania szarlotki z kruszonką:

  • mąka kukurydziana 2 szklanki,
  • masło 250 – 300g,
  • cukier waniliowy
  • cukier lub inny słodzik maksymalnie pół szklanki,

Składniki potrzebne na mus jabłkowy:

  • jabłka
  • cukier waniliowy
  • cynamon

Sposób przygotowania szarlotki z kruszonką:

  1. Robienie ciasta rozpoczyna się od zagniecenia mąki z masłem i cukrem a następnie schłodzenia jej przez ok 2 godziny w lodówce lub 30 min w zamrażalce.
  2. Następnie jabłka obrane kroimy w drobne kawałki i dusimy do miękkości w garnku razem z cukrem waniliowym i cynamonem.
  3. Do blaszki o wymiarach 20 cm na 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy więcej niż połowę ciasta wyjętego z lodówki i zapiekamy do zarumienienia w 180 stopniach. Po czym wyjmujemy blaszkę z piekarnika, wykładamy na nią nasze jabłka i ścieramy resztę ciasta na wierzch.
  4. Pieczemy w 160 stopniach przez 45 min, po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Szarlotka w takiej wersji jest deserem bardzo szybkimi prostym w przygotowaniu, samo robienie jej nie powinno zająć więcej niż 30 min. Resztę czasu zajmuje chłodzenie i pieczenie ciasta. Z podanych wyżej proporcji otrzymamy około 6 – 8 porcji, ponieważ ciasto zrobione jest na mace kukurydzianej, jest bardzo lekkie i nie zapycha żołądka. Jeżeli dodatkowo zmniejszymy ilość cukru może się okazać, że blaszka z ciastem będzie pusta już po 15 minutach od podania.