Zastosowanie jajek w kuchni jest bardzo powszechne. To bardzo bogate źródło pełnowartościowego białka, które jest bardzo łatwo przyswajalne przez ludzki organizm. W jajku znajdują się także witaminy, głównie A, D, E, K oraz witaminy z grupy B. Jest bogate także w składniki mineralne , beta karoten i luteinę. Jajka występują w wielu dietach oprócz wegańskiej ( wyklucza spożywanie produktów odzwierzęcych). Jednak jajko to nie tylko produkt spożywczy. Posiada również inne niecodzienne zastosowania, które może zaskoczą niejednego z was.
Niecodzienne zastosowanie jajka.
Większość z was kojarzy jajka jako produkt spożywczy, który nadaje się do spożycia pod różną postacią. Jednak mało kto wie, że jajka świetnie sprawdzają się jako:
- Czyścik do srebra. Najpierw należy ubić pianę z białka, a następnie za pomocą szmatki czyścić nią powstały nalot na srebrnych przedmiotach. Doczyścimy w ten sposób nie tylko biżuterię, ale także sztućce czy różnego rodzaju bibeloty. Za pomocą białka wyczyścimy także ślady po żelazku na ubraniach. Każdemu chyba przynajmniej raz w życiu zdarzyło się przypalić za pomocą żelazka jakiś materiał podczas prasowania. Chwila nieuwagi i gotowe ! Należy przygotować pianę z białka wraz z dodatkiem soli. Nanosimy ją na przypalony obszar i pozostawiamy na około 30 minut. Następnie bardzo dokładnie spłukujemy z materiału.
- Odstraszacz ślimaków. Posłuży do tego skorupka jajek, którą należy bardzo drobno potłuc. Wysypujemy nią obszar obok roślin, które są atakowane przez ślimaki.
- Nawóz dla roślin. Skorupki jajka świetnie sprawdzą się jako naturalny nawóz dla roślin, z uwagi na to iż zawierają duże ilości wapnia. Z reguły bardzo często się je po prostu wyrzuca, a można je spożytkować i to na wiele sposobów. Aby uzyskać taki nawóz do roślin należy potłuc skorupki, wrzucić je do miski lub butelki i zalać wodą. Następnie odstawić na kilka dni. Po tym czasie podlewać roślinki. To idealny nawóz zarówno do roślin doniczkowych jak również ogrodowych. Rozdrobnione skorupki jajka można wykorzystać także jako naturalny kompost do warzyw hodowanych w ogródku np. pomidorów.
- Maseczka. Białko wymieszane wraz z innymi składnikami stworzy nam świetną maseczkę, która będzie miała działanie nawilżające, ściągające, redukujące zmarszczki, zmniejszające worki pod oczami, oczyszczające lub nawet złuszczające. Efekt jaki chcemy uzyskać jest uzależniony od tego z czym jajko zmieszamy. Świetnie napną nam skórę zwłaszcza pod oczami oraz zmniejszą rozszerzone pory. Bardzo dobrze działają także na zaskórniki ( oczyszczają je z zanieczyszczeń). Maseczki, w których skład wchodzi jajko to idealny sposób a poprawę swojego wyglądu w domowym zaciszu ponoszenia dużych wydatków.
- Ekologiczny klej. Użyjemy do tego białko kurze, które jest bardzo lepkie, a po wyschnięciu świetnie sklei papier, sreberka oraz cienką tekturę. Warto taki naturalny klej zrobić dla małego dziecka, aby poćwiczyło swoje zdolności manualne. Jest to świetne rozwiązanie jeżeli maluch zjada np. zwykły klej. W przypadku zjedzenia surowego białka nic mu złego się nie stanie.
O takich zastosowaniach jajka kurzego mało kto wie. Większości jajka kojarzą się tylko z jajecznicą, omletem, ugotowane na twardo lub miękko oraz przeróżnymi daniami, w których skład wchodzą. Jeżeli nie znasz wyżej wymienionych niecodziennych zastosowań to warto z nich skorzystać. Można się wtedy przekonać na własne oczy, że ten produkt da się wykorzystać na różne sposoby. A przeznaczenie jajek to nie tylko kulinaria.